Skip til hoved indholdet
    Hjem Om kommunen Flyt til Samsø / Move to Samsø Prøv livet som øboer

Prøv livet som øboer

Hvis du overvejer at flytte til Samsø, eller allerede er flyttet, er her en mini guide til dig.

1. Færgerne

Da Samsø ligger midt i Kattegat, taler vi tit om færgerne, og hilser på hinanden, når vi sejler med dem. Fra Samsø er der gode færgeforbindelser til både Sjælland og Jylland. PRINSESSE ISABELLA og LILLEØRE er Samsø Kommunes færger, som sejler til Hou og Aarhus.

SAMSØLINJEN sejler til Kalundborg og i 2025 kommer der mindst tre daglige dobbeltture. 

2. Arbejde med havudsigt

Søger du job på Samsø? Klik her for at finde ledige stillinger i kommunen.

De to største erhverv på øen er landbruget og turismen, derudover er der en stor andel af selvstændige på øen. En del af Samsøs motto lyder "Vi gør det sammen" - og det er meget sigende. Vi arbejder sammen, og får hele livshjulet til at køre på øen - uanset om det er et arbejdsliv med fokus på de helt små børn, de større børn, de voksne eller de ældre borgere.

Hvis du arbejder uden for øen, er pendling til Jylland eller Sjælland er en mulighed. Særligt morgen- og eftermiddagsafgangen med LILLEØRE til Aarhus er fastlagt til fordel pendlere. Klik her for at læse mere om vores pendlerservice.

Husk ø-kortet! Som fastboende på Samsø, kan du drage fordel af ø-kortet, der giver dig rabat på din færgebillet og kaffen. Derudover er der pladsgaranti, når du sejler til Jylland. Ø-kortet kan også give dig rabat til andre lokale kulturtilbud. Klik her for at læse mere om ø-kortet.

3. Børneliv

De mindste: Hvis du holder barsel på Samsø, kan du udover at ligge på sofaen eller nyde naturen, gå til både babybio, babysvømning, mødre- og fædregruppe, babysalmesang og efterfødselstræning. 

De små: På Samsø har vi et helt hold af dygtige og kærlige dagplejere, som tager sig af de 0-3 årige. Der er både dagplejere i eget hjem og stordagpleje hvor flere dagplejere passer børnene sammen.    

De lidt større: Vi har to børnehaver på øen en kommunal, Rumpotten, som ligger i Tranebjerg og en privat, Samsø Børnehus, som ligger i Onsbjerg. 

Skolestart: Samsø Skole er vores lokale folkeskole, som ligger i Tranebjerg. Samsø Frie Skole er en lilleskole og ligger i Onsbjerg og i skoven på Bisgaard Forte. Begge skoler går op til 10. klasse. 

Klik her for at læse mere om børnepasning og skolerne.

4. Fritid

Samsø har flere foreninger end vi kan nævne dem her. Da efteråret og vinteren på Samsø er stille perioder, kan du bruge tiden på at udforske de mange lokale foreninger og finde en hobby eller interesse, der passer til dig. Klik her for at læse mere om foreningslivet på Samsø.

5. Frivillighed

Hvis du har mere tid, overskud, viden og smil – eller hvis bare gerne vil bruge tiden med andre mennesker, så er der altid plads til en ekstra frivillig på Samsø. Du kan kontakte  Frivilligcenter Samsø for at finde frivillige muligheder, der passer til dine interesser og kompetencer. Klik her for at læse mere om Frivilligcenteret.

6. Velkomstmøde

Hver år holder Samsø Kommune et velkomstmøde for alle, som er flyttet hertil i løbet af året. Her byder borgmesteren velkommen, og øens foreninger er til stede for at give dig information om aktiviteter, tjenester og tilbud på øen. Du kan også stille spørgsmål til og få råd om, hvordan du kan blive en del af fællesskabet. Velkomstmødet er også en god lejlighed at hilse på andre ny-tilflyttere. 

7. Lægehuset og Samsø Sundheds- og Akuthus

Der findes et lægehus og et sundheds og -akuthus på øen, her er der både generel lægepraksis og akut bistand til øens borgere. Begge dele ligger i Tranebjerg. Ved alvorlige, akutte sygdomstilfælde tilfælde bliver du fløjet med helikopter til Skejby Universitetshospital på under et kvarter. Klik her for at læse mere om sundhed og sygdom på Samsø.

8. Boligjagt

Landsted, lejlighed eller luksusvilla? Hvis du leder efter en købebolig på Samsø, kan du kontakte en af øens tre lokale ejendomsmæglerforretninger.

Du kan også se, om der er nogle ledige prøveboliger, der matcher dine drømme. Klik her for at se de aktuelle prøveboliger.

Alternativt kan du skrive dig op på ventelisterne  til lejeboliger hos Brattingsborg Gods eller Midtjysk Boligselskab.

Klik her for at læse mere om udlejning via Brattingsborg Gods.

Klik her for at læse mere om udlejning på Samsø via Midtjysk Boligselskab.

9. Internationale ø-eventyr... or international island adventure

Internationale tilflyttere byder vi velkommen med åbne arme. Samsø Kommune er den kommune i Danmark med den højeste procentdel af internationale borgere i arbejdsstyrken sammenlignet med andre kommuner. Lær at udtale 'hygge' og du vil føle dig som en ægte øboer på ingen tid.

We welcome international newcomers with open arms. Samsø Municipality is the municipality in Denmark with the highest percentage of international citizens in the workforce compared to other municipalities. Learn to pronounce the word 'hygge' - and you'll feel like a true islander in no time.

Read more about your island adventure here.

10. Butikker, spisesteder og smagsoplevelser

Mange af øens restauranter lukker ned om vinteren, men sæsonen er blevet længere, og mange holder åbent fra påske til efter efterårsferien. Heldigvis kan man få lokale råvarer fra både landbrug og delikatesser hele året.

Velkommen til Samsø Kommune – vi gør det sammen.

Hold dig orienteret om Samsø Kommune

Samsø Kommune

Søtofte 10
8305 Samsø

Telefon: +45 87 92 22 00
Mail: 

CVR-nr.: 23 79 55 15

Oplever du problemer med hjemmesiden?
Kontakt Samsø Kommunes webmaster
aumifl@samsoe.dk

Åbningstider

Telefontid

Genveje til