Skip til hoved indholdet

Tryk med naturlige farver fra Samsø

Fredag den 5. juli åbner udstillingen The Planetary Printer af billedkunstneren Ada Van Hoorebeke i Anton Rosen Huset.

    Hjem Om kommunen Nyheder og presse Nyheder Tryk med naturlige farver fra Samsø

Fredag den 5. juli åbner udstillingen The Planetary Printer af billedkunstneren Ada Van Hoorebeke i Anton Rosen Huset.

Samsø Kommunes Billedkunstråd præsenterer denne sommer den belgiske kunstner Ada Van Hoorebekes værker, skabt med naturlige farver og materialer fra Samsø.


Under overskriften The Planetary Printer (Den planetariske printer) præsenterer Ada Van Hoorebeke i Anton Rosen Huset resultatet af en række arbejdsprocesser, hvor kunstneren gennem flere kunstnerophold på Samsø siden 2021 har eksperimenteret med at udvinde farver fra tang og planter på Samsø, ligesom papiret, hun trykker sine værker på, er håndlavet genbrugspapir, produceret i Ulla Enevoldsens værksted i Sildeballe.


Genanvendelse og nye forståelser

Værkerne kredser om og afprøver mulighederne for at genbruge og arbejde cirkulært med materialer og naturens ressourcer på forskellige niveauer. Således er f.eks. hjemmedyrkede træfrø fra den gamle farvestofplante isatis tinctoria indarbejdet i papiret – værkerne kan altså potentielt begraves og dyrkes til nye farveplanter i fremtiden, og silketryk med logoer fra virksomheder, der ikke længere eksisterer, genbruges til nye kompositioner og får derved nye betydninger.


Ved at arbejde med invasive arter, f.eks. alger, som udgangspunkt for skabelsen af blæk, undersøger Ada Van Hoorebeke, hvordan forsøg på at mindske klimamæssige fodaftryk kan åbne op for nye forståelser af algernes egenskaber.


Forsker i plantefarver

Ada Van Hoorebeke (f. 1982) er uddannet fra Det Kongelige Kunstakademi i Antwerpen, og bor og arbejder i Berlin og Belgien. Hun har gennem de sidste 18 år forsket i tekstilfarveteknikker og dyrkning af planter til naturlige farveproduktionsmetoder med langvarige samarbejder og læringssessioner i Europa, Gambia og Indonesien. I sin kunst udforsker Ada Van Hoorebeke, hvordan dyrkning og omdannelse af planter til tekstilfarve, blæk og trykfarve kan få ny relevans i kampen for at genopfinde os selv. Ofte kombinerer hun materialer og processer fra masseproduktionens verden med traditionelle håndværksmæssige metoder.

Van Hoorebekes værker har været udstillet internationalt på bl.a. Mu.ZEE i Oostende, WIELS i Bruxelles, Austrian Cultural Forum New York, Kunsthal Gent og Heidelberger Kunstverein.


I udstillingen præsenteres også værker af den Berlin-baserede kunstner Katja Stoye-Cetin, som har lavet linoleumssnit med Ada Van Hoorebekes naturlige blæk, og silketryk på papir, som Ada Van Hoorebeke har fremstillet i Ulla Enevoldsens papirværksted.


Workshops for børn

I løbet af udstillingsperioden vil der være workshops, hvor børn kan interagere med udstillingens materialer og temaer. Her vil idéen om ”planetariske nyheder” blive udforsket og der vil blive arbejdet med en avis for forskellige arter - både mennesker og planter!


Ada Van Hoorebekes udstilling The Planetary Printer kan opleves i Anton Rosen Huset fra den 5. juli - 27. september 2024. Der er fernisering den 5. juli kl. 14, hvor det vil være muligt at møde kunstneren. Alle er velkomne.

Find Facebook-event for ferniseringen her: https://www.facebook.com/events/7614480891984471 .


Samsø Kommunes Billedkunstråd er støttet af Samsø Kommune og Statens Kunstfond.


The Planetary Printer.

En udstilling af Ada Van Hoorebeke

med bidrag af Katja Stoye-Cetin m.fl. 

5. juli - 27. september.

Fernisering: 5. juli kl. 14.

Anton Rosen Huset.


Hold dig orienteret om Samsø Kommune

Samsø Kommune

Søtofte 10
8305 Samsø

Telefon: +45 87 92 22 00
Mail: 

CVR-nr.: 23 79 55 15

Oplever du problemer med hjemmesiden?
Kontakt Samsø Kommunes webmaster
aumifl@samsoe.dk

Åbningstider

Telefontid

Genveje til