Skip til hoved indholdet

SOSU-medarbejdere på Samsø har det laveste sygefravær på landsplan

Undersøgelse viser et positivt billede

    Hjem Om kommunen Nyheder og presse Nyheder SOSU-medarbejdere på Samsø har det laveste sygefravær på landsplan

I nogle kommuner er en SOSU-medarbejder i gennemsnit syg i over en måned på et år, men på Samsø er antallet af sygedage kun det halve.

I november 2023 beskrev NB Ældre, et medie som skriver om ældre- og sundhedsområdet i kommunerne, at Samsø, i perioden august 2022 til juli 2023, er den kommune, hvor SOSU-medarbejdere har det laveste antal sygefraværsdage i hele landet. Med 13,9 sygefraværsdage for hver medarbejder er social- og sundhedsassistenter samt social- og sundhedshjælpere i Samsø Kommune kun syge halvt så meget f.eks. som Odsherred Kommune, der har det højeste antal sygefraværsdage med 27,1 for hver medarbejder.

Opfølgning på disse tal viser et fortsat positivt fald i sygefraværsdage. I perioden november 2022 til oktober 2023 har SOSU-medarbejderne i Samsø Kommune haft 13,2 sygefraværsdage. Til sammenligning er Odsherred Kommune faldet til 27,0 sygefraværsdage, og Skanderborg Kommune er steget fra 16,7 til 17,1 sygefraværsdage i samme periode.

Sygefraværsdage hos de ikke faglærte ansatte i hjemmeplejen og på Plejecenter Kildemosen er ikke inkluderet i de overstående tal, men viser også et positivt billede. Denne gruppe af ansatte har i 2023 kun haft 12,9 sygefraværsdage. 

Når man som politiker er med til at udarbejde forskellige politikker for kommunen, så er der rart at se det virke i praksis. Derfor er det også meget glædeligt at se den positive nedgang, Samsø Kommune har indenfor sygefraværet, og at vi nu har det laveste sygefravær på landsplan er jo kun fantastisk. I Samsø Kommune har man formået at skabe et bedre arbejdsmiljø for medarbejderne ved at investere både tid og ressourcer i kulturforandringen og på den måde skabe et bedre arbejdsmiljø. Det gør en mærkbar forskel for både medarbejdere, borgere og kommunens økonomi generelt, når vi sammen løfter i flok.

Anita, Formand for Social- og Beskæftigelsesudvalget

Læs artiklen her: Se kortet: Så meget sygefravær har sosu’erne i din kommune (nb-aeldre.dk)

Samsø Kommunes sygefraværspolitik er forholdsvis ny. Igennem de sidste par år har Samsø Kommune arbejdet med sygefravær ud fra en mere formaliseret tilgang. Både ledere og medarbejdere har bidraget til udformningen af politikken, og netop de snakke, der har været undervejs, har givet vigtig indsigt i, hvordan vi bør håndtere sygefravær. 

Ella, HR-Konsulent, fortæller om arbejdet med Samsø Kommunes sygefraværspolitik:

 ”At arbejde med sygefravær er kompleks, det er mennesker vi arbejder med, og der ikke to sygdomssituationer, der ligner hinanden. Vi gør os umage for at skabe så trygge og tillidsfulde rammer for sygefraværssamtalerne som muligt, og medarbejderen er på forhånd blevet orienteret om, hvad det er, vi skal snakke om. Kunsten er at balancere mellem medarbejderens, fællesskabets og arbejdspladsens behov, og her er det vigtigt, at vi som arbejdsplads får skabt et åbent og tillidsfuldt miljø, så vi også i svære situationer kan snakke om tingene og sammen finde de rigtige løsninger.”

Hold dig orienteret om Samsø Kommune

Samsø Kommune

Søtofte 10
8305 Samsø

Telefon: +45 87 92 22 00
Mail: 

CVR-nr.: 23 79 55 15

Oplever du problemer med hjemmesiden?
Kontakt Samsø Kommunes webmaster
aumifl@samsoe.dk

Åbningstider

Telefontid

Genveje til