Skip til hoved indholdet

Det betaler sig at affaldssortere

Har du styr på pappet?

    Hjem Om kommunen Nyheder og presse Nyheder Det betaler sig at affaldssortere

Vidste du, at det har stor indflydelse på ”affaldsøkonomien”, om du sorterer rigtigt eller ej?

Når vi sorterer vores affald i forskellige fraktioner, så er der visse typer affald, vi kan sælge videre, og visse vi skal betale for at komme af med. Det vil sige, at jo mere vi har af de typer affald, som vi får penge for, jo bedre bliver regnskabet for Samsø. Lad os tage et eksempel på noget, som mange af os har meget af nemlig pap.

Du køber et par nye skabe. De er pakket ind i et godt lag pap. Du pakker dine nye skabe ud, lægger pappen udenfor, det begynder at regne, og pappet bliver vådt. Et par dage efter vil du gerne af med pappen. Men da det er blevet vådt, er den eneste mulighed at aflevere det som småt brændbart på Harpesdal. Med mindre det er så små stykker, at du kan komme det i din restaffaldsbeholder. Begge dele er imidlertid lige dårlige, da vi skal betale for at komme af med både restaffald og småt brændbart. Det giver altså minus i Samsøs ’affaldsøkonomi’.

For at bidrage positivt til vores fælles ’affaldsøkonomi’ og genanvendelse af pappen kunne du i stedet for  holde dit pap tørt og rent. Så vil du kunne aflevere det i papcontaineren på én af Samsøs 32 genbrugsøer. Eller hvis du alligevel skal til Harpesdal, kan du aflevere det i papcontaineren der.  Nu er det så blevet til en ressource, som vi får penge for, når vi sælger det på fastlandet. Altså en rigtig god løsning for ’affaldsøkonomien’.

Dette var et eksempel med pap, et eksempel som vi desværre ofte oplever. Men for rigtig mange af vores affaldsfraktioner gælder noget lignende Forkert sortering eller behandling hjemme i husholdningen medfører, at vi får et ’strafgebyr’. Eksempelvis hvis andre skal gen-sortere vores affald for os, eller hvis det kun kan afsættes som en ’lavere’ kategori. Det gavner på ingen måde Samsøs ’affaldsøkonomi’, ej heller hjælper det på anvendelse af affaldet/ressourcen i dets videre rejse.

Har du brug for at få genopfrisket din viden om, hvordan vores affald her på Samsø skal sorteres, er der mere viden at hente her: https://www.samsoe.dk/borger/natur-miljoe-og-renovation/vores-renovation/hvordan-sorterer-du

Hold dig orienteret om Samsø Kommune

Samsø Kommune

Søtofte 10
8305 Samsø

Telefon: +45 87 92 22 00
Mail: 

CVR-nr.: 23 79 55 15

Oplever du problemer med hjemmesiden?
Kontakt Samsø Kommunes webmaster
aumifl@samsoe.dk

Åbningstider

Telefontid

Genveje til