Fra 5. januar til 27. marts 2024 kan du i Anton Rosen Huset opleve en udstilling om den excentriske kunstmaler og tidligere cirkusartist, Alfred Emil Schytte.
Alfred Schytte, der er født i Århus, kom ud at sejle allerede som en stor dreng. Han afmønstrede i Svendborg, hvor han stjal et par støvler og derfor endte på Fattiggården eller Forsorgshjemmet i byen. I sin ungdom blev Alfred Schytte komiker og cirkusartist og rejste rundt i Europa. Hans store forbillede var Charlie Chaplin.
I 1946 kom han til Samsø, hvor han blev gift med Mine Hvid, som var ansat som lærer på Pillemark Skole. Mine Hvid kom fra et købmandshjem på Mols, men blev i 1908 ansat på Pillemark Skole. Mine Hvid fik hurtigt ry for at være en dygtig lærer, og i 1916 blev hun ansat som skolens førstelærer. Samme år blev hun, af den årsag, udnævnt til Danmarks første kvindelige førstelærer. Forældrekredsens opbakning sikrede, sammen med støtten fra det radikale flertal i Tranebjergs sogneråd, Mine Hvids udnævnelse – trods skarpe protester i fagbladet Folkeskolen, hvor det blev kritiseret, at en kvinde fik et så betydningsfuldt og vellønnet job som førstelærer.
Da Alfred Schytte kom ind i billedet i 1946, var det derfor til stor bestyrtelse for det pænere borgerskab, da den ugifte Mine Hvid – en kvinde med sin høje stilling – tog det ukonventionelle valg at gifte sig med den tidligere cirkusartist, og nu kunstmaler, Alfred Schytte.
Efter brylluppet besluttede Mine Hvid at tage sin afsked som førstelærer på grund af den folkelige modstand. Parret flyttede til Tranebjerg, hvor de kunne leve af Alfred Schyttes malerier, der blev solgt både på Samsø og på fastlandet. Parret var jævnaldrende og begge født i 1885. Alfred Schytte døde i 1964, mens Mine Hvid først døde i 1970, 85 år gammel.
Alfred Schytte var som kunstmaler særdeles produktiv, og selvom hans kunst næppe nåede de højeste niveauer, blev hans malerier anerkendt og har rundt omkring prydet væggene i mange samske hjem.
Privat samling
I udstillingen kan du bl.a. se en række af Alfred Schyttes naturalistiske malerier fra sin kunstmalerkarriere frem til sin død i 1964.
Brødrene, Kaare Øster og Jens Øster-Mortensen, der er henholdsvis fagbogsforfatter og fotojournalist, står bag udstillingen, og de udstillede malerier indgår i brødrenes private samling. Brødrenes familie var ofte til kaffeslabberas hos Alfred Schytte og Mine Hvid, og med det formål at bevare en lille del af Samsøs historie indenfor malerkunst, forsøger Kaare Øster og Jens Øster-Mortensen at opbygge en samling af så mange af Alfred Schyttes malerier som muligt.
De fleste malerier kan ikke umiddelbart tids- eller stedsbestemmes. Besøgende opfordres derfor til at kommentere de enkelte malerier, hvis man evt. kan genkende motivets geografiske sted eller årstal. Som besøgende har du derfor mulighed for at skrive dine kommentarer i gæstebogen, der er placeret i udstillingen.
Fernisering
Udstillingen åbnes med fernisering fredag den 5. januar fra klokken 14 til 15. Alle er velkomne.
Udstilling
Alfred Emil Schytte - Fra søulk over cirkusartist til kunstmaler på Samsø.
5. januar - 27. marts 2024.
Fernisering: 5. januar 2024 klokken 14-15.
Anton Rosen Huset.