Slagteri holder værdikæden på øen

Samsøs nye slagteri sørger for, at øens mange småproducenter nemmere kan få slagtet deres dyr. Samtidig slipper dyrene for en lang transport på deres sidste rejse

Der er ro på i den røde husdyrtrailer, der er parkeret ved Samsø Slagtehus. De otte tilbageværende sortbrogede grise i traileren trisser rundt og roder lidt i halmen. Halerne går og deres bevægelser bliver fulgt at regelmæssige gryntelyde. Grisene aner tilsyneladende ikke, hvad der venter dem på den anden side af den hvide dør for enden af kreaturgangen.

Siden Samsø Slagtehus åbnede, har der været godt gang i butikken. Mange lokale samsinger med små husdyrhold har allerede sendt slagteklare dyr til slagteriet, og når denne dag er omme, vil alle grisene fra husdyrtraileren være blevet slagtet.

Med et lokalt slagteri er vejen til den uundgåelige endestation for mange husdyr på Samsø blevet væsentligt kortere. De sortbrogede grise i husdyrtraileren kommer for eksempel fra gården Fredensdal bare et par kilometer fra slagteriet. Før i tiden skulle de på en stressende transporttur til fastlandet for at blive slagtet, men det slipper de for nu.

- Det er god dyrevelfærd at skåne dyrene for transporten over vandet. Dyrene kan gå derude i bakkerne og hygge sig og så komme direkte hertil, fortæller Mai Worre, der er leder af Samsø Slagtehus.

Lokal opbakning

Samsø Slagtehus holder til i et tidligere mejeri på Maimosegård i Kolby. Det har været et par år undervejs, men med støtte fra RealDania, LAG, Samsø-Fonden og borgerne på Samsø er det lykkes at omsætte drømmene til virkelighed.

Slagteriet drives som et andelsselskab, og mange samsinger har allerede købt en andel.

- Vi har kun fået positive tilbagemeldinger på projektet. De lokale producenter er glade for at have fået en mulighed for at få slagtet deres på øen. På den måde kan vi holde hele værdikæden på øen, og der kan også være penge at spare for folk med små husdyrhold at få slagtet lokalt, fortæller Mai Worre.

Et trin ad gangen

Inde i slagteriet hænger en gris og drypper af, inden slagter Andreas Sander Hansen går i gang med den videre proces. Dyret skal have fjernet hårene, og så skal den skæres ud. Udskæringerne ender i kasser, som bliver hentet af den samme person, som indleverede dyrene.

I øjeblikket er det fremgangsmåden: Man indleverer et eller flere dyr og henter det udskårne kød bagefter. Men på sigt kan der måske komme flere elementer i spil.

- Vi tager et trin ad gangen, og det er vigtigt for os ikke at gå for hurtigt frem. Men vi har helt sikkert planer om at inddrage forbrugerne og turisterne i projektet på en måde, så de også kan se og mærke en effekt af, at vi har fået et lokalt slagteri, fortæller Mai Worre.

Selvom der allerede har været en del dyr igennem, åbner slagteriet først officielt den 4. marts.