Mandag den 23. oktober starter skolemadsordningen på Samsø Skole.
Når eleverne på Samsø Skole vender tilbage til skolen efter efterårsferien, kan de se frem til et nyt og velsmagende indslag i spisepausen. Mandag til torsdag tilbereder SamBiosen og Samsø Køkken nemlig skolemad til alle klasser. Der bliver tale om tre forskellige prøveordninger i perioden frem til sommerferien 2024, hvorefter der vil blive taget endelig stilling til, hvordan ordningen skal fortsætte fremover
I skolemadsordningen prioriteres både smagsoplevelse og kostråd. Menuen består af ’dagens ret’ samt et rugsbrødsalternativ, så der altid er noget for enhver smag.
I den første prøveperiode, som løber frem til juleferien, får 0.-3. klasserne maden bragt ud til klasserne. For 4.-9. klasse vil maden blive præsenteret som buffet, og eleverne vil spise klassevis ved langborde i Kultursalen.
Det har længe været et stort politisk ønske at indføre en skolemadsordning på Samsø Skole, og jeg ser frem til og glæder mig over, at det nu endelig sker. Jeg ser det som meget positivt og fornuftigt, at ordningen startes op med flere forskellige prøveordninger, da det vil give os alle en masse nødvendige erfaringer. Der vil uden tvivl blive behov for justeringer hen ad vejen, som gerne skal ende ud med, at vi til sidst står tilbage med den gode løsning.
Helle Hansen, formand for Børne- og KulturudvalgetDet koster 260 kr. pr. måned at deltage i skolemadsordningen, som derudover finansieres af de 1.218.000 kr., som Kommunalbestyrelsen årligt har afsat til ordningen. For de, der ikke har råd til at deltage, er det muligt at søge om tilskud; forvaltningen håndterer ansøgningerne og tilskud tildeles afhængig af husstandsindkomst.
En rapport fra Fødevarestyrelsen fremhæver desuden tre overordnede argumenter for, at gode måltider i skolen er vigtige for eleverne:
· Skolemad er med til at fremme sunde mad- og måltidsvaner hos eleverne.
· Forskning tyder på, at elevernes koncentration og mulighed for læring øges, når de er mætte.
· Måltiderne kan skabe rammer for trivsel og fællesskaber.