Fra Haarlem til Torup

Sylvia Blaauw og Kasper Schlie skiftede faste job og et tætpakket byliv ud med en freelancetilværelse med plads til det hele på Samsø

Med sine 2500 kvadratmeter hører haven bag Kasper Schlie og Sylvia Blaauws hus i Torup til en af de store af slagsen. Her er vældige parktræer, og et par rådyr er næsten faste gæster. Hvis haven virker stor set med danske øjne, så er det grønne areal virkelig enormt set med hollandske øjne. Det får Kasper og Sylvia bekræftet, hver gang de får besøg fra familie og venner i Holland, hvor de indtil sommeren 2016 havde fast bopæl.

- Fritstående huse med tilhørende have er virkelig noget, der får hollænderne til at sige wauv. De er vant til rækkehuse og bittesmå haver. Så de tror, at vi har betalt rigtig mange penge for huset. Men sådan er det jo slet ikke, fortæller Kasper Schlie.

Han ved, hvad han snakker om, for han er netop vendt hjem til Danmark efter seks år i Holland. Her har han haft en tilværelse i byen Haarlem sammen sin hollandske kæreste Sylvia Blaauw og deres søn Isak. Og netop det med de små huse og manglen på ordentlige haver var en af årsagerne til, at familien valgte at flytte til Danmark.
-

Vi havde begge to en følelse af, at det hele godt kunne blive lidt klaustrofobisk i Holland med mange mennesker på meget lidt plads. Vi spurgte os selv, om det ville være et rart sted for vores søn at vokse op og kom frem til, at vi havde brug for noget mere plads og noget mere ro i hverdagen, fortæller Kasper.

Landsbystemning med storbyfornemmelser

Så parret valgte at sige deres fuldtidsjob i Haarlem op og kigge mod nord. Da de ankom til Samsø en sommerdag i juli, blev de hurtigt overbevist om, at de havde fundet, hvad de var på udkig efter. Og den overbevisning har de stadig:.

- Jeg synes, Samsø er perfekt for os. Her er fred og ro til at give Isak en tryg opvækst, og så er der det, vi skal bruge. Jeg synes i hvert fald, jeg får dækket mine storbycravings med de gode råvarer og restauranter, der er på øen. Og her er endda en kaffebar, lyder det fra Sylvia Blaauw.

Netop det, at Samsø har mere at byde på, end befolkningstallet egentlig berettiger til, er et stort plus, påpeger Kasper Schlie:

- Vi lever jo faktisk den romantiske forestilling om det idylliske landsbyliv med flinke naboer, mange butikker og et godt foreningsliv. Det tror jeg faktisk kan være svært at finde i de fleste landsbyer på fastlandet, hvor meget er lukket. Og så synes jeg, balancen mellem antallet af mennesker og mulighederne for at nyde freden og roen i naturen er lige i skabet.

Fra fast job til freelance

Udover at skifte land har Kasper Schlie og Sylvia Blaauw også taget noget af et skifte på karrierefronten. I Holland havde de to begge fuldtidsstillinger og en stabil indkomst. Nu er de sprunget ud som freelanceskribenter uden faste arbejdsgivere og mødetider. Og den tilværelse passer dem godt:

- Når du har en computer og en internetforbindelse, så er du jo bare et millisekund fra Aarhus og København rent arbejdsmæssigt, og arbejdsgiverne tænker jo ikke over, hvor man arbejder fra. Og så bor vi meget billigere her på Samsø, end hvis vi for eksempel var flyttet til Aarhus. Det giver os en fantastisk mulighed for et fleksibelt arbejdsliv, hvor vi har tid og råd til at eksperimentere og prioritere andre ting i hverdagen, siger Kasper.

Sylvia supplerer:

- Mange dage arbejder vi begge to om formiddagen. Og om eftermiddagen bruger vi tiden til noget andet. Så tager vi måske en tur til stranden med Isak, eller vi går en lang tur. Eller også nyder vi, at vi pludselig har fået en stor have, hvor der er masser af plads. Det er perfekt.