Gem lidt energi til det bliver gråvejr

Samsø Kommune er en del af EU-projektet SMILE. Et projekt, der arbejder med at udvikle teknologi, der kan lagre energi, så den kan bruges på dage uden sol og vind

Når sejlbåde lægger til i Ballen Havn skal de bruge strøm. På gode dage kommer strømmen indenøs fra gennem solceller og vindmøller. Men hvad gør vi på gråvejrsdage uden vind?
Det er lige netop denne problematisering, det EU-støttede projekt, SMILE, tager op.

SMILE (The Smart Islands Energy System) arbejder for at udvikle og afprøve teknologi, der kan forbedre muligheden for at udnytte den grønne energi mest muligt, og Samsø er blevet en af testøerne for dette.

Teknologien kaldes Smart Grid. En form for ”Intelligent” el-net. Et Smart Grid kan eksempelvis indeholde et batteri eller softwareprogrammer, der kan overvåge og styre strømmen til forbrugerne. På Samsø ville det betyde, at vi ville kunne bruge vores grønne strøm til at udfylde en del af øens el-behov. Et vigtigt skridt i retningen mod at blive fossilfri ø i 2030.


SMILE på Samsø
På Samsø er vi stolte af det grønne image og vores titel som vedvarende energi-ø. Derfor giver det rigtig god mening, at der på øen testes nye, grønne teknologier.

Planen er, at der inden sommeren 2019 etableres 30 kW solceller på eksisterende tage i Ballen Havn. Dertil installeres et stort batteri, som kan lagre overskudsenergien fra solcellerne og afgive den igen, når solen ikke skinner på Samsø. Eksempelvis om natten. På den måde vil vi kunne styre den uforudsigelige strømproduktion, så vi kan spare på købet af el fra nettet.

SMILE-projektet kommer også til at involvere sejlerne aktivt. De kan nemlig frivilligt bestemme, om de vil være med i SMILE-forsøget. Hvis en sejler tilslutter sig, siger de ja til at prøve at reducere deres eget forbrug i de timer, hvor efterspørgslen på el er allerhøjest – og får som tak billigere strøm. Alt dette er planlagt til at blive koordineret i en app-betalingsløsning, der gør det nemmere at betale og tilslutte sig strøm. Disse (plus flere) tiltag er det, der kommer til at udgøre det intelligente elnet i Ballen.


Tre øer er med i projektet
Samsø er blot en af tre ø-samfund, der deltager i projektet. De andre deltagere er Madeira i Portugal og Orkney-øerne ved Skotland. Her arbejdes der ligeledes med at teste det intelligente elnet sammen med partnerne i projektet. Samsø Kommune arbejder i projektet sammen med partnerne Energiakademiet og Samsø Elektro.

Med deltagelsen i SMILE-projektet træder Samsø endnu en gang foran i udviklingen af grønne tiltag. Tiltag, der gavner både Samsø, Danmark og resten af verden.

På Samsø producerer vi grøn energi, og vi smiler til hinanden. Og vi gemmer lidt af begge dele til de dage og nætter, hvor solen er væk.