Hurtigfærgen holdt planen - men så kom coronaen

Hurtigfærgen Lilleøre er næsten bygget færdig på værftet i Kina, og var næsten klar til at komme til Danmark, da corona-virussen brød ud. Nu er indsættelsen af hurtigfærgen udskudt.

Hos Afai Southern Shipyard i Kina ligger Samsøs nye hurtigfærge, næsten færdigbygget, men på grund af udbruddet af corona-virussen, kan de sidste tests ikke gennemføres, så færgen kan blive fragtet til Danmark. Det betyder, at indsættelsen af hurtigfærgen mellem Samsø og Aarhus er blevet udskudt til 2021. Det var en beslutning, der blev truffet på et møde i kommunalbestyrelsen i Samsø Kommune tirsdag den 24. marts efter indstilling fra Samsø Rederis direktør, Carsten Kruse.

”Det er naturligvis ærgerligt, at vi er blevet nødt til at udskyde indsættelsen af hurtigfærgen mellem Samsø og Aarhus, men på nuværende tidspunkt er der ikke andet at gøre. Vi må, som alle andre, også forholde os til de udfordringer corona-epidemien bringer med sig” siger borgmester i Samsø Kommune, Marcel Meijer.

På grund af Udenrigsministeriets rejserestriktioner er det ikke muligt for Søfartsstyrelsen at rejse til Kina for at udføre de afsluttende tests og den endelige godkendelse af færgen. Samsø Rederi har undersøgt mulighederne for at udføre tests og kontrol i Danmark i stedet, men dette er forbundet med mange risici og store usikkerheder. Derfor er det blevet besluttet, at hurtigfærgen må blive i Kina, til verden igen bliver åbnet efter corona-pandemien.

”Det er en rigtig træls situation, men der er for meget usikkerhed forbundet med først at teste færgen i Danmark, og derfor venter vi med at teste den, til det igen er muligt at rejse til Kina” udtaler Carsten Kruse, direktør for Samsø Rederi.  

Det er endnu uvist, hvornår det er muligt for Søfartsstyrelsen at komme til Kina for at udføre de afsluttende tests, men fragtes færgen fra Kina i september måned, kan den tidligst indsættes i december måned – hvilket er absolut lavsæson.   

Når der er udarbejdet opdaterede budgetter for indtægter og omkostninger, vil det blive besluttet i kommunalbestyrelsen, hvornår færgen skal indsættes for at sikre det bedst mulige økonomiske grundlag. Der vil blive udarbejdet budgetter, som tager udgangspunkt i flere opstartsdatoer fra først mulige dato efter hjemkomst i år 2020 samt et stykke ind i foråret i 2021.