Fra prøvesamsinger til faste øboere

Maja Lykke og Marcus Lambert Sørensen søgte fred og ro og fandt Samsø ved et tilfælde. Nu er de flyttet permanent til øen efter et prøveophold

- Så er vi hjemme.

Sådan tænkte 29-årige Marcus Lambert Sørensen, sidste gang han var om bord på færgen fra Sjælland og nærmede sig Ballen Havn på Samsø.

På nuværende tidspunkt bor han midlertidig til leje på øen sammen med kæresten Maja Lykke og deres 1-årige søn Frey. Men rent mentalt er han allerede godt på vej til at flytte permanent til Samsø. Nu har den lille familie omsat tanker til handling og skifter prøveopholdet ud med en fast bolig i Nordby midt i juni.

- Vi har været meget rundt på øen, imens vi har boet her midlertidigt, og vi har virkelig kunnet lide, hvad vi har set. Meget at det, vi har været på udkig efter, er samlet her, siger Maja Lykke, der også er 29 år.

- Folk har taget rigtig godt imod os, og de spørger nysgerrigt ind til, hvem vi er. Det virker som om, folk tager sig god tid. Det er dejligt, fortæller Marcus Lambert Sørensen.

Samsø ved et tilfælde 

Der var ellers ikke meget, der pegede i retning af Samsø, da Maja og Marcus så småt begyndte at lede efter et mere fredfyldt alternativ til København for et års tid siden. Men under et kort ophold hos Majas mor faldt de over et indstik om Samsø i Politiken. Her var der en artikel om tiltaget ”Prøv at bo på Samsø”, hvor private udlejere på øen stiller et hus til rådighed i 3-4 måneder til fastlændinge, der går med en uforløst ø-drøm.

- Jeg kan huske, at vi havde det lidt sådan: Samsø, hvorfor ikke? fortæller Maja Lykke.

Parret begyndte at researche mere på øen, som de ikke kendte meget til, og de faldt for øens bæredygtige profil og mange fællesskaber. Få dage senere var de på vej til Samsø for første gang i deres liv for at se på et prøvehus i Sælvig fra kampagnen ”Prøv at bo på Samsø”.

- Udlejeren advarede os om, at man godt kunne gå hen og blive afhængig af Samsø, hvis vi først flyttede hertil. Og vi må bare konstatere, at han fik ret, siger Maja Lykke.

Ro på

Det er ikke kun Marcus og Maja, der nyder livet på Samsø. Deres søn Frey på 1 år har også taget tilværelsen som øbo til sig.

- Vi har været en del omkring det sidste års tid, men han har virkelig fundet ro nu, kan vi mærke, fortæller Marcus Lambert Sørensen, da han har hentet sønnike hen til bordet efter en middagslur i haven.

- Ja vi kunne virkelig mærke, at han tog et kæmperyk, da vi først var flyttet herover. Nu sover han godt og længe, og han kan sove udenfor. Det havde været meget sværere i København, supplerer Maja Lykke.

Nu ser familien frem til at finde endnu mere ro på Samsø, og de er så småt i gang med at forme fremtiden. Om nogle få dage skifter de prøvehuset i Sælvig ud med et hus i Nordby, og de er i gang med at finde vej til det lokale arbejdsmarked.

Maja er uddannet yogalærer, og hun lejer sig i første omgang ind hos Samsø Yoga Skole i uge 25-28. Marcus er uddannet inden for militæret, men har skiftet spor og håber nu på at få hænderne i jorden hos en af de lokale landbrugsvirksomheder.

Og så har de begge fokus på at nyde tilværelsen:

- Vi har det lidt som dengang, man var barn og lige var gået på sommerferie. Så tænkte man, at man bare havde masser af tid til at nyde dagene, der ventede forude, lyder det fra Maja Lykke.