Fra karriereræs til landsbyidyl

Birgit Fogh Rasmussen er efter et travlt arbejdsliv i ind- og udland flyttet til Samsø for at nyde den fred og ro, karrieren ikke tilbød

28. Så mange forskellige steder har Birgit Fogh Rasmussen boet i løbet af en omskiftelig karriere, der har ført hende fra FN-jobs i Asien til kommunaldirektør-stillinger i blandt andet Lemvig og på Bornholm. Men nu er der meget, der tyder på, at Samsø bliver det sidste stop på verdensturen:

- Jeg er jo lidt af en rodløs type, men jeg tror, jeg kommer til at slå så meget rødder her, som jeg nu kan, fortæller Birgit Fogh Rasmussen. Hun har boet permanent på Samsø siden juli 2015, hvor hun stoppede sin erhvervsaktive karriere. Før det havde hun haft fritidshus på øen siden 1995, så Samsø var ikke helt ukendt terræn for hende.

Velbevaret idyl i landsbyerne

Overgangen fra travle topjob til et afslappet ø-liv er gået forbavsende let, og Birgit Fogh Rasmussen nyder de stille hverdage i den fredede bindingsværksbolig i landsbyen Østerby. Det er optimale omgivelser for at geare ned og fokusere på mand, barn og børnebørn, som ellers til tider har været forsømt i løbet af arbejdslivet.

- Jeg sætter stor pris på at bo i et hus, hvor der er tænkt over detaljerne. Ja, det er faktisk en ære. Det samme kan man sige om landsbyen, som virkelig er stemningsfuld og velbevaret. Det er i det hele taget kendetegnende for Samsø, at der er så mange helstøbte landsbyer, som ikke er blevet spoleret af parcelhuskvarterer fra 1970erne, mener Birgit Fogh Rasmussen.
Sammen med sin mand gør hun også sit til at bevare den idylliske stemning ved at holde det fredede hus i perfekt stand, der får det til at smelte naturligt ind på den snoede hovedgade i Østerby.

Stjernestunder og simremad

Birgit Fogh Ramussen er i det hele taget godt og grundigt glad for tilværelsen på Samsø. Det nære samfund med trygheden, velkendte ansigter og overskuelige rammer tiltaler hende, ligesom naturen også er et stort plus:
- Samsø er jo et stykke Danmark i miniformat. Her er bakker, skove, hede og varierede kyster og strande, som man endda for det meste kan have for sig selv. Jeg foretrækker helt sikkert at bo, hvor der er rådyr i haven og fasaner på vejen og så af og til tage en tur til storbyen, frem for at bo i storbyen og så skulle rejse langt for at komme til naturen.

Selv ikke de mørke måneder trækker ned i Birgit Fogh Rasmussens regnskab.

- Vi rejser en del væk om vinteren for at få noget sol og varme. Men jeg elsker faktisk også de mørke aftner på Samsø. Så tænder vi så mange stearinlys, at du ikke drømmer om det og bruger masser af tid på at lave simremad og virkelig bare hygge, imens vi kigger ud på stjernerne.