Flugten fra en hektisk hverdag

Dennis og Maria Louise flyttede i juli 2018 til Samsø fra Haderslev med deres to sønner, Bertram på to år og Anton på fem år. På Samsø har de fundet ud af, hvad der er vigtigst for dem: Familietid.

Kender du det, når hverdagen er skemalagt flere uger frem? Eller når du bider af bilisten foran dig på motorvejen, fordi børnehaven lukker om 20 minutter og gps’en siger, at du er der om 25 minutter? Det gør Dennis og Maria Louise. Med to hektiske arbejdshverdage og talrige timer på E45 var netop familietid blevet en mangelvare i Haderslev. Derfor traf de for et år siden en skelsættende beslutning og flyttede til Samsø.

”Alting var så presset. Vi kunne ikke sove om natten. Børnene kunne ikke sove om natten. Det havde ikke noget at gøre med, at vi ikke elskede vores jobs, men alt skulle ligge så præcist, for at det kunne lade sig gøre. Vi havde bare slet ikke det, vi gerne ville have med vores børn og med hinanden. Vi kunne sige ”vi ses”, og så gik der typisk tre dage”, fortæller Maria Louise.

Maria Louise arbejdede som kørende sælger i hele Jylland og Dennis som redder i Hedensted. Begge jobs indebar lange arbejdsdage, foruden hotelovernatninger og døgnvagter på redningsstationen. 

”Vi var der for drengene, men ikke for hinanden. Vi følte os lidt som en skilsmissefamilie, for vi var aldrig rigtig sammen”, forklarer Dennis.

I dag lever familien et helt andet liv på Samsø. De har sagt farvel til skemaer, lært at leve på én indkomst, oplevet solidaritet og hjælpsomhed i lokalsamfundet og suget alt det bedste ud af det, der findes i det at være en familie – og de har aldrig haft det bedre.


Hvad er der på Samsø? 100 mennesker og et fælles toilet?

En søndag i forsommeren 2018 – midt i al travlheden – kommer Dennis hjem med en sjov tanke. Han har set et stillingsopslag fra Samsø Redningskorps. Hverken Dennis eller Maria Louise har på det tidspunkt kendskab til Samsø.

”Jeg tænkte ”Samsø? Hvad er der på Samsø? 100 mennesker og et fælles toilet?”, fortæller Maria Louise og fortsætter: ”Men jeg stod der. Det ene barn græd og det andet løb halvnøgen rundt. ”Søg den”, sagde jeg”.

Fredag var Dennis til jobsamtale – og Maria Louise var med. Kemien var god – og selvom de to kun nåede at køre en tur fra Tranebjerg til Nordby og tilbage igen, inden de skulle med færgen tilbage til Hou, var beslutningen taget.

”Jeg sagde ja til jobbet søndag, og så sagde vi begge vores job op mandag. Ja og så satte vi vores hus til salg”, fortæller Dennis.

Maria Louise beskriver hele situationen som ”en sindssyg periode”, men er overbevist om, at havde de ikke taget beslutningen, så havde hverdagen knækket dem.


En bedre fremtid forude

”Lige så snart vi havde taget beslutningen skete der noget. Selvom vi fik endnu mere travlt, fordi vi skulle gøre huset klar til at blive solgt og afslutte vores job på en god måde, var der noget, der var ændret. Vi vidste, at vi gik en bedre fremtid i møde”.

Sådan fortæller Maria Louise og indskyder: ”Jeg ved godt, at det lyder som en kliché, men jeg føler faktisk, at vi er blevet født på ny”.

Familien fik tilbudt den velbevarede og finurlige tre-værelses lejelejlighed på Langgade i Tranebjerg med stor altan og have, som vi sidder i i dag. På bordet mellem os står varme croissanter, friske jordbær og dampende kaffe. Klokken er 10 fredag formiddag og hele familien er hjemme. 

”Børnene har lige en fridag i dag”, siger Dennis, da de stolte fremviser deres fælles værelse. 


Tryghed, solidaritet og tid

På Samsø har Dennis og Maria Louise først og fremmest oplevet større tryghed – hos sig selv samt hos deres sønner.

”De er blevet meget mere selvstændige. Anton går selv ned til Lone – altså frisøren – når han skal klippes. Det er så dejligt”, fortæller Maria Louise.

Derudover er de blevet mødt med en enorm solidaritet og hjælpsomhed – allerede fra dag et: ”Da vi ankom til lejligheden med vores flyttebil, stod fem af mine nye kollegaer klar til at hjælpe os. Det var fantastisk”, fortæller Dennis. 

Endelig er der det med tiden. Tid til familien og tid til sig selv. Familien gik fra to gode lønninger til en enkelt indkomst, og det var uden tvivl nervepirrende, påpeger Maria Louise og fortsætter:

”Men jeg tænkte, måske kan jeg blive endnu bedre og sejere selv. I stedet for, at det kun er mit job, der definerer mig. Desuden havde vi begge en følelse af, at vi havde misset noget i forhold til vores børn. Vi manglede simpelthen at være mere sammen med dem”.

At leve på én indkomst kan dog sagtens lade sig gøre, har Maria Louise og Dennis erfaret. Men det kræver prioriteringer, madplaner og selvfølgelig en langt billigere husleje.

”Jeg har aldrig købt så lidt til mig selv og til os, og jeg har aldrig være så lykkelig”, indskyder Maria Louise. 


Nye rammer, nye muligheder

Den nye hverdag på Samsø har givet plads til nye idéer og mod på at springe ud i det, der føles godt. Den 30. marts i år slog Maria Louise dørene op til sin lille tøjbutik med tilhørende webshop, Match it all, på Langgade i Tranebjerg. 

At starte en webshop og åbne butik har længe været en spirende drøm hos Maria Louise – og nu har hun endelig fået muligheden: 

”Jeg blev virkelig overrasket, da vi åbnede butikken. Altså turisterne bakker op, men de lokale, hold fast mand – de ønskede tillykke med butikken og ja, wauw, jeg er virkelig rørt til tårer. Jeg føler lidt, herovre, der kan alt lade sig gøre”.

Butikken holder åbent fem ud af syv dage i ugen i højsæsonen og mindre i lavsæsonen – alt efter, hvad der kan lade sig gøre. Familien kommer nemlig i første række, nu.