Færgen som overgang mellem job og fritid

Parret Jacob Bonde Sørensen og Katrine Verdoes pendler hver dag til deres arbejdspladser på fastlandet. De ser færgeturen som en kvalitetstid, der opvejer de praktiske udfordringer, en pendlerhverdag bringer

Klokken er 5.45, og dagens første færge sejler fra Samsø. Stemningen ombord er dæmpet. Nogen taler lavmælt sammen over en kop kaffe. En dame ligger med et tæppe og en bog og er faldet i søvn. Andre har fundet computeren frem og har taget forskud på dagens arbejde, inden de skal videre til deres arbejdsplads et sted i Østjylland.

Morgenafgangen fra Samsø er en typisk pendlerafgang, hvor et par håndfulde samsinger tager turen til fastlandet for at arbejde. Parret Katrine Verdoes og Jacob Bonde Sørensen er faste folk ombord. Stort set hver morgen pendler de til deres arbejde i henholdsvis Tilst og Lystrup. Katrine har pendlet hver morgen i snart ni år, og Jacob har fulgt trop de sidste knap tre år.

Når man har vænnet sig til at skulle tidligt op, er pendlerlivet slet ikke så dumt, mener Jacob Bonde Sørensen:

- En gang imellem tager jeg mig en lur, eller vi udnytter muligheden for at snakke nogle ting igennem i fred og ro. Men for det meste arbejder jeg. Det betyder, at jeg allerede har haft min første arbejdstime, inden jeg møder på arbejde. Og i løbet af arbejdsdagen sørger jeg for at gemme nogle "færgeopgaver", som jeg kan kigge på, når vi sejler retur til Samsø.

Katrine Verdoes supplerer:

- Det er en god mulighed for at få svaret på mails og nå de løse ender. Det handler om at finde ud af, hvad man vil bruge færgetiden til, så det bliver kvalitetstid frem for ventetid. Færgetiden er meget mere fleksibel, end køretiden, når man pendler med bil.

Hjælp fra forældrene

Jacob og Katrine er født og opvokset på Samsø, og derfor var det naturligt for dem at flytte til øen igen, da de var færdige med studierne. En stor del af omgangskredsen er fra Samsø og alle deres forældre bor også på øen. Især forældrene er vigtige i forhold til at få hverdagen til at hænge sammen, når deres datter på otte år skal til og fra skole.

- Jeg må indrømme, at vi var lidt skeptiske i starten i forhold til, om det nu kunne lade sig gøre at pendle to mennesker hver morgen. Og for vores vedkommende kan det kun lade sig gøre, fordi vi har vores forældre på øen, som kan hjælpe med at hente og bringe vores datter, fortæller Katrine Verdoes.

- Vores datter kunne også godt tænke sig at have en af os på Samsø engang imellem, så hun betaler på en måde prisen for, at vi har valgt at arbejde på fastlandet. Men omvendt elsker hun at være hos sine bedsteforældre, supplerer Jacob Bonde Sørensen.

100 procent Samsø når færgen er i havn

En smule planlægning får Kathrine og Jacobs hverdag til at hænge fint sammen, så derfor mener de, at tilværelsen som pendlere giver god mening for dem. Især når man har et arbejde, man brænder for, og man sørger for at udnytte sejltiden til at få arbejdet eller lave noget andet, der giver mening. Så er der mulighed for at fokusere 100 procent på livet på Samsø, når arbejdet er slut, og færgen er i havn.

- Færgeturen gør, at jeg kan få afsluttet arbejdet, så jeg ikke skal bekymre mig om at skulle arbejde om aftenen. På den måde nyder jeg virkelig Samsø på samme måde, som turister gør det, når jeg først er i land igen, siger Jacob Bonde Sørensen.

Katrine Verdoes supplerer:

- Jeg kan sagtens forestille mig, at vi vil fortsætte med at pendle fremover. Netop det, at jeg kan afslutte dagens opgaver, inden jeg når hjem, betyder meget. Så kan vi nemmere nyde fritiden på Samsø, når færgen er i havn.