Drømmen bliver udlevet på Samsø

Pernille og Jakob Hauge Reitz har lagt forstadslivet i Højbjerg bag sig og er nu i fuld gang med at realisere drømmen om at etablere to ferielejligheder, privatbolig og butik i Mårup på Nordsamsø.

- Du skal lige passe på dér, siger Jakob Hauge Reitz og peger på et hul på gulvet på størrelse med en halvandenmands-seng, der giver frit udsyn til stueetagen nedenunder.  

Gulvet på førstesalen i den gamle lade er i det hele taget hullet som emmenthaler-ost og vidner om, at der endnu er et stykke vej, før de i alt 750 kvadratmeter boligareal på den gamle gård i Mårup er omdannet til to ferielejligheder, bolig og butik. Hvor lang tid der går, ved hverken Jakob eller Pernille, men det er heller ikke så væsentligt. Lige nu handler det mest om at få omsat alle tankerne og ideerne, der har rumsteret i hovedet i nogle år, til virkelighed.

- Vi havde hvisket længe med hinanden om den her tanke med at starte et overnatningssted op og kombinere det med en butik, hvor vi kunne sælge nogle af de ting, vi laver sammen med en række andre kvalitetsvarer, fortæller Pernille Hauge Reitz, der er billedkunstner.

- Ja, tanken har været der noget tid, men det blev pludseligt mere seriøst de sidste par år, supplerer Jakob Hauge Reitz. Han er elektriker og mediegrafiker og ved siden af det, fremstiller han også lamper og borde, som også vil komme til at indgå i varesortimentet i den kommende butik.

Ferieø bedre end landet

Da tankerne efterhånden blev så seriøse, at de også begyndte at snakke højt om den, satte de huset i Højbjerg til salg – et hus de havde boet i i 19 år og hvor børnene var vokset op -og begyndte at kigge sig omkring efter et egnet sted:

- Vi snakkede tit om, hvor langt ud på landet, vi mon var nødt til at flytte for at finde noget, vi kunne have råd til. Men så fik vi øjnene op for Samsø, og nu kan vi slet ikke forestille os at skulle bo et andet sted. Det er en grøn og innovativ ø, der samtidig ligger centralt både i forhold til Aarhus og København, og som endda er billig at bo på. Og så er det jo en ferieø, så vi får kunderne foræret på en helt anden måde, end hvis vi var flyttet langt ud på landet i Jylland, fortæller Pernille Hauge Reitz.

Med en pose penge fra hussalget i Højbjerg i bagagen suppleret med lidt indtægter fra deltidsjob i Aarhus et par dage om ugen er Jakob og Pernille nu i fuld gang med at realisere deres drøm, og de nyder det:

- Det er virkelig fedt, og vi fortryder ikke et sekund. Vi nyder at arbejde på huset og tænke over alle de muligheder, der ligger foran os. Indtil nu er gladebarometeret bare gået opad og opad, fortæller Jakob Hauge Reitz.

Flot natur i tilkøb

Udover et billigt hus med plads til at opføre drømmene, har Jakob og Pernille fået meget mere, end de turde håbe på ved at flytte til Samsø. Især den storslåede natur er et stort plus, som de bare er blevet gladere og gladere for:

- Der er et virkelig varieret landskab, som er meget mere end bare kornmarker. For eksempel er der smukt ved Issehoved, hvor der er vand til alle sider. Når jeg går tur der, tænker jeg ”tænk, at vi har fået det med i købet”. Det er fantastisk, siger Jakob Hauge Reitz.

Pernille Reitz er enig:

- Nordby Bakker er virkelig storslået. Jeg finder hele tiden nye steder af blive bjergtaget af heroppe. Jeg glæder mig virkelig til at vise alle mine nye yndlingssteder frem for vores gæster, når den tid kommer.