Her kan du blandt andet læse om natur og naturbeskyttelse og muligheden for at opleve naturen på Samsø

Her kan du blandt andet læse om natur og naturbeskyttelse og muligheden for at opleve naturen på Samsø
Samsøs naturområder byder på meget gode muligheder for naturoplevelser og friluftsliv. I de store fredninger omkring Stavns Fjord og i Nordby Bakker findes et udbygget net af vandreruter. Der er udarbejdet informationsfoldere, og på alle P-pladser er der opsat informationstavler.
Lovgivningen fastsætter generelle regler for færdsel i naturen. Reglerne findes, for at der kan blive taget hensyn til såvel naturens planter og dyr som til de mennesker, der ejer naturen.
Miljøministeriet har udgivet en folder, der på en overskuelig måde beskriver den gældende lovgivning. Hent folderen Naturen må gerne betrædes.
Bemærk, at der kan gælde særlige regler i fredninger eller vildtreservater.
Samsø Naturskole er etableret i 1986 og hører under Samsø Kommunes Naturafdeling. Naturskolen har et bredt udbud af aktiviteter og undervisningstilbud for både turister og lokalbefolkning – herunder skoler og andre institutioner, foreninger med mere.
Naturskolen er åben hele året og gennemfører årligt op mod 150 arrangementer. Lokale institutioner og foreninger kan gratis benytte naturskolens tilbud.
Blå-Flag stationen ”Landkrabben” på Ballen Havn tilbyder aktiviteter og ture med særlig vægt på havets dyr og planter. Aktiviteterne gennemføres primært i sommermånederne.
Naturplejens primære formål er at bevare værdifulde naturområder – både af hensyn til områdernes plante- og dyreliv - og for at give os alle mulighed for gode naturoplevelser. Naturpleje omfatter derfor også vedligeholdelse af vandrestier i de fredede områder.
Samsø Kommunes Naturafdeling råder selv over en bestand af gutefår. Denne race er meget robust og kan færdes ude hele året. Fårene er særligt velegnede til at bekæmpe opvækst af slåen, tjørn, roser og brombær.
Kommunen indgår gerne i naturplejesamarbejde med private. Kommunen har kendskab til aktuelle støtteordninger, og hjælper gerne med at skabe kontakt mellem dyreholdere og lodsejere.
Som et supplement til naturplejen vedligeholder Samsø Kommune en række fortidsminder f.eks. ved at fjerne opvækst af træer og buske, så rødder ikke ødelægger eller forstyrrer værdifulde kulturspor.
Yderligere information om naturpleje på Samsø kan fås ved henvendelse til Naturafdelingen, Langørevej 12, T: 86 59 64 54.
Læs også Samsø Kommunes folder om naturpleje.
Fredede områder rummer typisk nogle helt særlige natur- og kulturhistoriske værdier. Formålet med en fredning er at beskytte disse værdier.
På Samsø findes mange fredninger. En del af dem ligger inden for Natura 2000-områderne ved Stavns Fjord og Nordby Bakker.
På WebGIS kan du finde kortmateriale, der bl.a. viser de fredede områder på Samsø.
Fredningsspørgsmål behandles af et særligt fredningsnævn og ikke af Kommunen.
Ansøgning om dispensation fra fredningsbestemmelserne kan fremsendes til kommunen. Kommunen sørger for, at ansøgningen videresendes til fredningsnævnet og undersøger om det ansøgte eventuelt kræver tilladelse efter anden lovgivning.
Kontakt Teknik og Miljø, hvis du er tvivl om hvilke regler, der gælder i et bestemt område.
Natura 2000 områderne er udpeget som særligt værdifulde i international målestok. Staten fastsætter de overordnede mål og Kommunen er ansvarlig for at målene omsættes til konkrete indsatser.
På Samsø findes der to Natura 2000 områder:
Læs Natura 2000-planen for Stavns Fjord
Læs Natura 2000-planen for Nordby Bakker
Samsø Kommune har udarbejdet handleplaner for de to Natura 2000 områder.
Læs Samsø Kommunes Natura 2000 handleplan for Stavns Fjord
Læs Samsø Kommunes Natura 2000 handleplan for Nordby Bakker
Kontakt Teknik og Miljø, hvis du er tvivl om hvilke regler, der gælder i et bestemt område.
Ifølge Naturbeskyttelseslovens §3 må der ikke foretages ændringer i tilstanden af heder, moser, strandenge, ferske enge, overdrev samt vandhuller. Kommunen kan dog i helt særlige tilfælde dispensere. Ansøgning om dispensation skal sendes til kommunen.
Beskriv kortfattet, hvad ansøgningen omfatter og vedlæg kortmateriale, der viser placeringen. For vandhuller findes der et særligt ansøgningsskema, se afsnit om vandhuller.
Kommunen fører tilsyn med §3–områderne og foretager løbende registreringer af naturen. Registreringerne kan ses på WebGIS. Bemærk at det altid er den aktuelle naturtilstand der afgør, om et areal er beskyttet eller ej.
Aarhus Kommune er i følge lov om forpligtende Kommnale samarbejder bemyndiget til at træffe afgørelser om Naturbeskyttelseslovens §3 på Samsø. Du kan derfor vælge, at rette henvendelse direkte til Aarhus Kommune, T: 89 40 44 00.
Kontakt Teknik og Miljø hvis du er tvivl om hvilke regler, der gælder i et bestemt område.
Hvis du ønsker at etablere et nyt vandhul på din ejendom, skal Kommunen give en landzonetilladelse. En tilladelse vil ofte være fulgt af en række vilkår, der sikrer de natur- og miljømæssige hensyn.
Hvis du ønsker at ændre eller oprense et eksisterende vandhul, kræver det ligeledes en tilladelse fra kommunen. Alle vandhuller, der er større end 100 m2, er omfattet af naturbeskyttelseslovens § 3.
Hvis du ønsker at etablere et nyt vandhul eller ændre / oprense et eksisterende, skal du benytte dette ansøgningsskema til etablering eller ændring af vandhuller.
Naturbeskyttelseslovens regler om bygge- og beskyttelseslinjer skal sikre, at omgivelserne ved kyster, søer, åer, fortidsminder, skove og kirker friholdes for bebyggelse og andre landskabelige indgreb.
Strandbeskyttelseslinjen (§ 15) er en 300 meter zone, der beskytter alle kystnære arealer. Her må tilstanden ikke ændres, og der må f.eks. ikke placeres bygninger og campingvogne, eller foretages tilplantning eller ændringer i terrænet.
Sø – og åbeskyttelseslinjen (§ 16) er en 150 meter zone langs bredden af søer over 3 ha og udpegede åer. Hensigten med bestemmelsen er at sikre disse landskabselementer mod bebyggelse, tilplantning terrænændringer mv.
Skovbyggelinjen (§ 17) er en 300 meter zone, der sikrer indsigten til skoven og bevarer skovbrynene som værdifulde levesteder for plante- og dyrelivet.
Fortidsmindebeskyttelseslinjen (§ 18) er en 100 meter zone, der sikrer indsigten til gravhøje og andre fortidsminder og forhindrer unødig graveaktivitet, for at bevare kulturhistoriske spor.
Kirkebyggelinjen (§ 19) er en 300 meter zone, der sikrer at kirkerne forbliver synlige i landskabet, og at der ikke opføres bebyggelse over 8,5 meter, der virker skæmmende på kirkerne.
På WebGIS kan du se om et areal er omfattet af Naturbeskyttelseslovens bestemmelser om bygge- og beskyttelseslinjer.
Hvis særlige forhold taler for det, kan der dispenseres fra bestemmelserne om bygge- og beskyttelseslinjer.
Kontakt Teknik og Miljø hvis du er tvivl om hvilke regler, der gælder i et bestemt område.
Sten- og jorddiger er vigtige elementer i landskabet. Biologisk fungerer de som levesteder og spredningskorridorer for dyr og planter. Landskabeligt bidrager de til en større variation. Kulturhistorisk viser de tidligere tiders arealudnyttelse og ejendomsforhold.
Mange diger er derfor beskyttet af museumslovens bestemmelser. Det medfører, at digerne ikke må fjernes, ændres eller beskadiges.
Myndighedsopgaven er delt mellem Slots- og Kulturstyrelsen og Kommunen. Slots- og Kulturstyrelsen har det overordnede tilsyn med digerne og følger op på overtrædelser af museumslovens bestemmelser. Kommunen har ansvaret for at meddele dispensationer fra museumsloven til gennembrydninger, sløjfninger og andre tilstandsændringer for af digerne.
Hvis du ønsker at ændre et beskyttet dige, skal du sende en ansøgning til kommunen med kortfattet begrundelse og et kort, der viser placeringen. Museumsloven administreres restriktivt. Det er kun i helt særlige tilfælde, der gives dispensation til at ændre digernes tilstand.
Du kan finde en vejledende registrering af de beskyttede diger på WebGIS.
Kommunen forventer i 2021, at foretage en udpegning af digerne på Samsø, der vil erstattte den vejledende udpegning.
Kontakt Teknik og Miljø, hvis du er i tvivl om hvilke regler, der gælder.
Der er et generelt forbud mod at opsætte skilte i det åbne land. Kommunen har ikke mulighed for at give dispensation, heller ikke selvom det konkrete skilt ikke virker skæmmende, eller der er et velbegrundet behov for skiltningen.
Der er dog visse undtagelser fra de generelle regler. Disse fremgår af reklamebekendtgørelsen.
Opsætning af skilte kræver altid tilladelse af ejeren af arealet. Skilte på offentlige arealer, fortove mv. kræver tilladelse af kommunen.
Se også regulativ for Råden over offentlig vej i Samsø kommune.
Samsø Kommune har vedtaget en indsatsplan, der forpligter alle grundejere på Samsø til at bekæmpe planten effektivt overalt, hvor den vokser. Bekæmpelse kan foretages på flere forskellige måder. Antallet af planter, der skal bekæmpes, og planternes voksested har betydning for valg af metode.
I kommunens indsatsplan beskrives metoderne nærmere. Samsø kommune bidrager gerne med råd og vejledning.
Læs mere om Grønt Råd på kommunens hjemmeside under "Råd og nævn"
Teknik og Miljø
Søtofte 10, Tranebjerg
8305 Samsø
Telefon: 87 92 23 70