Du kan legitimere dig med et ID-kort, hvis du ikke har pas eller kørekort. Er du pensionist, kan du dokumentere, at du er pensionist med et pensionistbevis eller et DSB-legitimationskort.

Legitimationskortet / ID-kortet anvendes oftest af unge under 18 år, som har brug for at vise, at de er gamle nok til at købe øl og vin med en alkoholvolumeprocent op til 16,5.

Du skal dog være opmærksom på, at der ikke er cpr-nummer eller at andet løbenummer på kortet, som f.eks. på pas og kørekort. Derfor kan du blive bedt om at vise yderligere legitimation, hvis du ønsker at bruge kortet som billedlegitimation i andre tilfælde end til at vise at du er gammel nok til at købe øl og vin med en alkoholvolumeprocent op til 16,5.

Du skal møde op i den kommune hvor du bor, for at købe dit ID-kort.

Kortet koster 150 kr. i Samsø Kommune (2019).

Der skal være et billede af dig på kortet, som du enten selv skal tage med eller som du kan få taget i borgerservice.

Du skal derudover medbringe enten din originale dåbsattest, fødselsattest, navneattest, sundhedskort eller pas.

Du kan få mere at vide om legitimationskortet i kommunens borgerservice.

Hvis du har brug for legitimation for, at du er pensionist, kan du i mange tilfælde bruge din seneste pensionsmeddelelse.

Pensionistbevis

Samsø Kommune tilbyder et såkaldt pensionistbevis, hvis du er førtids- eller folkepensionist. Der er ikke noget billede på pensionistbeviset. Beviset kan du bruge til at få pensionistrabat på fx museer, forlystelsesparker osv.

DSB legitimationskort

Du skal dog være opmærksom på, at du ikke kan bruge pensionistbeviset eller pensionsmeddelelsen til at købe DSB's 65-billetter. Hvis du er under 65 og pensionist, skal du derfor have et DSB legitimationskort for at købe DSB's billigere 65-billetter. DSB legitimationskort kan du få gratis på en DSB station, hvis du medbringer et pasfoto samt en pensionsmeddelelse, der ikke må være mere end et år gammel.