Samsø Kommune tilbyder information og vejledning om tilbud til borgere med demens eller demenslignende sygdomme  samt til deres pårørende.

 

Det påvirker hele familien og omgangskredsen, når et menneske rammes af demens eller en demenslignende sygdom.

Ved den mindste mistanke, eller hvis du har spørgsmål, er du velkommen til at kontakte Samsø Kommunes Demenskoordinator.

Samsø Kommunes Demenskoordinator kan tilbyde:

  • Støtte i forbindelse med udredning og eventuel opstart af behandling.
  • Information og vejledning i forhold til demens og demenslignende sygdomme.
  • At være tovholder i forhold til kontakt til relevante kommunale instanser.   

Demens er en fællesbetegnelse for en række sygdomstilstande karakteriseret ved vedvarende svækkelse af mentale funktioner. Demens er således ikke en specifik sygdom, idet mange forskellige sygdomme kan medføre demens.

De 10 advarselstegn:

Det er normalt at glemme en aftale eller en kop kaffe, man har stillet fra sig. Mennesker med demens glemmer oftere ting – og kommer ikke i tanke om dem igen.

I travlheden kan man servere middag for familien og komme til at glemme salaten i køkkenet. Mennesker med demens kan tilberede et måltid, hvorefter de glemmer, at de overhovedet har tilberedt det.

Vi kan alle have problemer med at finde det rigtige ord. Mennesker med demens kan glemme helt enkle ord og erstatte dem med nogle andre, så det, de siger, bliver uforståeligt.

Hvilken dato er det i dag? Hvad var det, jeg skulle hente i stuen? Alle kan glemme den slags. Mennesker med demens kan fare vild i deres eget kvarter uden at vide, hvor de er, eller hvordan de finder hjem.

Man kan blive så opslugt, at man glemmer verden omkring sig. Mennesker med demens kan helt glemme, hvad de skal og hvor de er og tage vintertøj på, selv om det er sommer.

Det kan være svært at få bankens kontoudtog til at stemme med kvitteringerne. Mennesker med demens kan helt glemme tallene, og hvad de skal bruges til.

Alle kan glemme brillerne eller bilnøglerne. Mennesker med demens kan komme til at lægge strygejernet i fryseren og glemme alt om det igen.

Vi skifter alle humør af og til. Mennesker med demens kan uden grund have pludselige humørsvingninger, nærmest fra sekund til sekund.

Når vi bliver ældre ændrer vi også vores syn på mange ting. Mennesker med demens kan ændre sig drastisk og for eksempel blive meget forvirrede, aggressive eller mistænksomme.

 Alle kan blive modløse over dagligdagens trummerum. Mennesker med demens kan blive meget passive og har brug for opmuntring og støtte til at fortsætte selv enkle opgaver.