Iværksætteriet boomer på Samsø

Samsø placerer sig helt i toppen i en måling af iværksætterklimaet i danske kommuner. Både når det kommer til antallet nystartede virksomheder og virksomhedernes evner til at overleve

En artikel i Weekendavisen har netop afsløret, at øboeres hjerner er større end ikke-øboere. I hvert fald når det kommer til fugle. Om det samme gælder iværksættere, skal være usagt. Men én ting er i hvert fald sikkert: iværksætteriet på Samsø har det bedre end de fleste andre steder i Danmark.

Analysevirksomheden Bisnode tager hvert år temperaturen på iværksætterlysten i danske kommuner, og tallene fra 2017 er opmuntrende læsning for Samsø. Vores lille ø-kommune er nemlig med helt i toppen. Det gælder både tallene for antal nye virksomheder per 1000 indbyggere og antallet af opstartede virksomheder set i forhold til antallet af lukkede virksomheder.

Topplacering

I 2017 åbnede 82 virksomheder på Samsø. Det svarer til 22,04 virksomheder per 1000 indbyggere, og den rate gør Samsø til den 4. bedste kommune i landet til at skabe virksomheder – kun overgået af København og nabokommunerne Gentofte og Frederiksberg.

Kigger man så samtidig på, hvordan nystartede virksomheder klarer sig – den såkaldte nettotilvækst af virksomheder, så ser det endnu bedre ud for Samsø. Tallene fra 2017 viser, at der startede over dobbelt så mange virksomheder op på øen, som der lukkede. Nemlig 82 nye virksomheder mod 40 lukkede. Her er det kun Jammerbugt Kommune, der på landsplan overgår Samsø.

Samsø imponerer

Det er ikke første gang, Samsø fremviser gode iværksætterevner, og analysevirksomheden Bisnode har også bemærket ø-kommunens særlige evner:

- Samsø Kommune har i flere år rangeret højt på samtlige iværksætterlister, og der er et helt særligt iværksættermiljø, som blandt andet er skabt af den stigende turisme og nogle fødevarevirksomheder, der virkelig har formået at slå øen fast som en særlig gastronomisk perle i Danmark. Samtidig er der også et spirende foreningsliv, som gør øen attraktiv, lyder forklaringen på den gode samsømåling fra Anders Borg, der er administrerende direktør i Bisnode Danmark.

Direktøren vurderer desuden, at den gode tendens vil fortsætte på Samsø og andre steder, der kan tilbyde et billigere alternativ til storbyen:

- Jeg tror, at vi kommer til at se flere og flere børnefamilier, som stiger af hamsterhjulet og slår sig ned som selvstændige i kommuner, hvor det ikke koster så meget at få tag over hovedet, og hvor man derfor ikke behøver at arbejde så meget. Rigtig mange jobs kan i dag klares via en computer og en stabil internetforbindelse, siger Anders Borg.